st maarten news

INSEL AIR SEEMS TO BE BRINGING MORE HARD DRUGS INTO ST MAARTEN THAN ACTUAL PASSENGERS

Those on the “Inside” believe that there is a pattern when it comes to all of the drug busts concerning Curacao based Insel Air.
It seems that according to certain online resources, Insel Air seems to be shipping more drugs than people into St Maarten from Curacao.
Would the ownership of Insel Air have something to do with this?
Journalists in “Antilles” have certainly seen a pattern,
but it appears that writing about Insel Air, and it’s dubious connections is still taboo.
Yesterday began with the news of a mega drug bust:
SXM ST MAARTEN POLICE SINT MAARTEN POLICE KPSM ST MAARTEN NEWS JUDITH ROUMOU (211)
PHILIPSBURG–Customs officials confiscated 20 kilos of cocaine and almost US $19,000 in cash in separate busts on Saturday.
Head of Customs Anthony Doran said in a press release issued late Monday that Customs Officers at Bobby’s Marina found almost US $ 19,000 during a routine control of an incoming vessel from St. Barths on Saturday, May 23. The money was stashed in a suitcase belonging to a male passenger with the initials C.K. Doran said an investigation is taking place to verify where the money came from.
SXM ST MAARTEN POLICE SINT MAARTEN POLICE KPSM ST MAARTEN NEWS JUDITH ROUMOU (205)

During a routine control at the Princess Juliana International Airport on the same day, Customs found almost 20 kilos of cocaine packed in a suitcase on an incoming flight from Curaçao. The suitcase belonged to a male passenger with initials J.B.
more……

K. and B. are in custody and are being interrogated by Customs. Doran said due to the ongoing investigations, further information “cannot be released at this moment.”
more info click!

WILLEMSTAD – Curaçao blijft zijn reputatie waarmaken als doorvoerhaven van cocaïne naar Sint Maarten.

Afgelopen zaterdag werd er 20 kilo onderschept, die verborgen zat in een koffer op een vlucht van Insel Air. De passagier die de koffer bij zich had, is gearresteerd in Sint Maarten.

Waarom de koffer niet op Hato is onderschept, is niet duidelijk. Vorig jaar oordeelde een rechter op St. Maarten dat personeel van Hato, waaronder die van Swissport Cargo Services, de luchthavenpolitie en/of de douane actief betrokken moeten zijn bij drugshandel naar Sint Maarten.
SXM ST MAARTEN POLICE SINT MAARTEN POLICE KPSM ST MAARTEN NEWS JUDITH ROUMOU (213)

TRANSLATION OF THE ABOVE: Curacao maintains its reputation as being the suppliers of cocaine to St Maarten.
Last Saturday, 20 kilos of cocaine was intercepted and confiscated. The ‘transporter’ who was a passenger on Insel Air, and claimed the suitcase with the cocaine, was arrested in St Maarten.
Why the suitcase was not seized at Hato is not clear. Last year a judge in St Maarten ruled that personell at Hato Airport, working with Swissport Cargo Services, the airport police and customs were involved in the drug trade between Curacao and St Maarten.

more info click!
INSEL drug bust st maarten blogs judith roumou
PHILIPSBURG – Een opmerkelijk vonnis door het gerechtshof in Sint Maarten. Op 10 september werd daar de 47-jarige douane-officier Nestor S. veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een drugstransport tussen Curaçao en het bovenwindse eiland. Dat vond plaats op 30 januari van dit jaar en betrof 286 kilo cocaïne, verstopt in een partij kleding op vlucht 7I 521 van de Curaçaose carrier, Insel Air. Geschatte straatwaarde: 13 miljoen euro.

Het vonnis is opmerkelijk omdat de rechter in zijn vonnis stelt, dat ‘het Gerecht van oordeel is dat de wijze van vervoer, uit- en invoer van een grote hoeveelheid cocaïne per vliegtuig, alleen mogelijk is door de reguliere controlemomenten te omzeilen. Daarbij staat buiten kijf dat een of meerdere personen werkzaam bij het bedrijf Swissport Cargo Services (Curaçao), airport police (Curaçao) en/of douane (Curaçao en Sint Maarten) actief betrokken moeten zijn geweest bij het transport met ook de wetenschap van een verboden lading.’

Voorwaar een beschuldiging die de alarmbellen op Curaçao zouden moeten laten rinkelen. Niets is echter minder waar, daarover straks meer.

Personeelstekort
Het Openbaar Ministerie spreekt in de tenlastelegging over een periode van 1 september 2013 tot en met 30 januari 2014, waarin de verdachte douanier zijn drugstransporten organiseerde, maar de officier van justitie heeft die periode bij requisitoir bekort tot 16 januari 2014 tot en met 30 januari 2014. Volgens de rechter houdt dat in dat de officier van justitie de bewezenverklaring beperkt tot enkel het transport van 30 januari 2014. Gevraagd naar de reden om alleen dat transport te betrekken in de zaak, zegt persofficier Lemmers: ‘We hebben niet genoeg mensen om alle boeven te vervolgen’.

Een aantal weken terug kreeg het Openbaar Ministerie (OM) op Sint Maarten ook al een veeg uit de pan vanwege het personeelstekort. In een rechtszaak tegen vier kiezers die bij de verkiezingen hun stem hadden verkocht aan politicus Theo Heyliger, stelde de rechter dat de vier weliswaar schuldig waren, maar dat ze naar huis mochten. Het was volgens de rechter onbegrijpelijk dat het OM de politicus Heyliger buiten schot hield, en vier zielenpoten die wat cash verdienden naar de cel wilde sturen. Daar werkte de rechter niet aan mee.

In de zaak van Nestor S, speelt het personeelstekort nu ook een rol, want de rechter maakt korte metten met de tenlastelegging, als zou Nestor S. lid zijn van een criminele organisatie. Dat is wel zo, volgens de rechter, sterker nog: de verdachte opereert in een breed netwerk van douanebeambten en luchthavenpolitie op Sint Maarten en Curaçao, maar de Officier van Justitie neemt klaarblijkelijk niet de moeite om meer drugstransporten in zijn requisitoir op te nemen. Nestor S. kan dus geen lid zijn van een criminele organisatie en wordt daarvan vrijgesproken.

Curaçao
Nog vreemder wordt het wanneer bij navraag in Willemstad blijkt dat het OM niets weet van enig onderzoek naar welke beambte dan ook*. Kennelijk is het tekort aan juristen en opsporingsambtenaren op St. Maarten zo nijpend, dat een telefoontje naar de collega’s op Curaçao er niet in zat. Terwijl de rechter in Sint Maarten – buiten kijf – vaststelt dat de Douane van Curaçao en/of de Luchthaven Politie op Hato in Willemstad samen met vrachtafhandelaar Swissport Cargo Services betrokken zijn bij drugstransporten naar Philipsburg.

Wie het vonnis en de getuigenverklaringen van deze zaak doorneemt, ziet al gauw dat er een heel netwerk aan mensen betrokken is geweest bij dit en mogelijk andere transporten en dat Justitie ook weet wie. Maar iedereen gaat vrijuit, want het OM heeft geen mensen om al die boefjes te vangen; en ook geen kwartje om collega’s in Curaçao te bellen, zodat ze daar op de luchthaven een justitiële schoonmaak kunnen houden.

-0-0-0-0-

Naschrift:

* Naar aanleiding van dit artikel heeft het Openbaar Ministerie Sint Maarten en het Openbaar Ministerie Curaçao in een gezamenlijke persverklaring gezegd dat er wel degelijk een intensieve samenwerking bestaat tussen beide OM’s in het onderzoek naar drugstransporten tussen St. Maarten en Curaçao. Maar, zo stelt het bericht: ‘het onderzoek heeft tot op dit moment slechts betrokkenheid van twee Sint Maartense douanebeambten bij de invoer van de partij van 268 kg cocaïne aan het licht gebracht.’

Tags: Curaçao, Dick Drayer, Sint Maarten

INSEL AIR SEEMS TO BE TRANSPORTING MORE COCAINE TO ST MAARTEN THAN FLIGHT PASSENGERS

1 reply »

  1. InselAir has always and will always support all authorities that are involved in and responsible for security matters in and around airports and aircraft. As a matter of fact; airlines, including InselAir, work together with authorities and service providers for the security around the airports, such as airport management, customs, immigration, ground handlers, cargo handlers and the police. These security measures are substantial, but not always enough for the international crime networks that target certain countries for their illegal activities. Means that are used for prevention such as scanners, detections dogs, security systems, security guards and any other security measures have the full support of InselAir and InselAir works together with authorities and service providers on extra measures needed on certain flights. But for the means, necessary to fight these internationally coordinated crimes, to be effective, all parties need to be on board (posted by InselAir).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.