HIRO SHIGEMOTO ROBERT GIBB PIRANHA

ALL VERDICT DOCUMENTS: UPP PARTY CONGRATULATES SHIGEMOTO AS ANOTHER GOVERNMENT CROOK GETS AWAY

UP board congratulates Hiro Shigimoto
Thursday, 28 May 2015 11:22

Press release

Philipsburg — The board of the United People’s Party (UP) wishes to congratulate Hiro Shigimoto on his full acquittal from all charges by the Court of First Instance on Thursday.

“This is a clear indication of vindication as we know this has been a long judicial journey,” the UP board declared.

Hiro Shigimoto was a former Minister of Finance Hiro Shigimoto under a UP supported government.

“We strongly believe this positive news will be well received by his family and longstanding well-wishers,” the UP board added.

“May Mr. Shigimoto and his family find solace in this quote, “Justice is truth in action (Benjamin Disraeli),” the UP board concluded.

Vrijspraak voor ex-minister Shigemoto in Piranha-zaak

May 28, 2015 10:57 AM
PHILIPSBURG – In de zogenaamde ‘Piranha-zaak’ tegen voormalig minister van Financiën Hiro Shigemoto heeft het Gerecht in Philipsburg Shigemoto vandaag vrijgesproken.

Shigemoto stond in deze zaak terecht voor fraude, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen, samen met de directeur van Global Advisory Services (GAS) BV Roberto Gibbs.
Gibbs werd verdacht van het plegen van frauduleuze transacties in verband met het rekruteren van personeel voor diverse overheidsafdelingen, wat het Land St. Maarten naar verluidt 233.054 gulden zou hebben gekost.
Shigemoto werd ervan beschuldigd de fraude mogelijk te hebben gemaakt en was daarmee in overtreding van de Comptabiliteitswet, vanwege wangedrag als ambtenaar in verband met de betaling van vervalste facturen.
Piranha-onderzoek
Het Piranha-onderzoek startte in maart 2011, nadat toenmalig hoofd Financiën Bas Roorda een klacht indiende. De landsrecherche startte in november 2011 een onderzoek. Gibbs werd gearresteerd in verband met deze zaak op 3 december 2012. Shigemoto werd op 17 december 2012 aangehouden en na zeven dagen weer vrijgelaten. Het onderzoek werd in juni 2013 afgesloten, waarna vorig jaar diverse regiezittingen volgden.
Shigemoto was minister van Financiën van 10 oktober 2010 tot mei 2012, als lid van de door de UP geleide regering. Daarvoor was hij adjunct-directeur en later secretaris-generaal bij het departement van Financiën.

De fraude betreft rekeningen van GAS BV in verband met de werving van hoog gekwalificeerd personeel voor de overheid en voor een eenjarig, door Usona gefinancierd, project om personeel voor de nieuwe Belastingdienst te werven.

In juli 2009 stemde het Bestuurscollege in met de benoeming van GAS BV als partner voor het Belastingdienst-project, op aanbeveling van Shigemoto. Volgens hem was het niet nodig om een openbare aanbesteding te houden omdat Gibbs’ bedrijf de enige gekwalificeerde partij was.

Reechter Paulides verklaarde vandaag de tenlaste gelegde feiten niet bewezen en sprak Shigemoto daarvan vrij.

Hiro Shigemoto werd in deze zaak bijgestaan door zijn raadsman Jairo Bloem Van Bloem, Bonapart & Aardenburg. Het Openbaar Ministerie werd vertegenwoordigd door officieren van justitie Noordzij en van der Wulp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.