St Maarten News St Martin Weather Sxm Crime Politics Government Updates

A Remarkable Morning with Ronald Van Raak and Andre Bosman

A Remarkable Morning with Ronald Van Raak and Andre Bosman

Een opmerkelijke ochtend met Van Raak (SP)/Bosman (VVD) versus Curaçao

Parlementariërs van de andere landen van dit imperium waar de zon nooit ondergaat – Aruba, Curaçao en Sint Maarten – overleggen enkele dagen met hun collega’s uit de Eerste – en Tweede Kamer. Eén van de onderwerpen die woensdag op de agenda stond was ‘bestuurlijke integriteit’.
Moord, corruptie en de maffia
SP Kamerlid Ronald van Raak en zijn VVD-collega Andre Bosman zijn al enige tijd het steentje in de schoen van onder meer de (illegale) gokindustrie op met name Curaçao en Sint Maarten. Een deel van de politiek in De West is weinig ingenomen met de twee. De situatie op Curaçao is dan ook op zijn minst zorgelijk te noemen. Zo is daar de dood van Helmin Wiels, de veroordeling van oud-premier Gerrit Schotte en de invloed van maffiabaas Francesco Corallo.
Vorige week werd bekend dat meer dan 400 illegale goksites actief zijn vanaf Curaçao. Het Curaçaose telecombedrijf UTS faciliteert deze. En de boeken van UTS worden op zijn beurt weer gecontroleerd door accountantskantoor KPMG. Om het nog ingewikkelder te maken: UTS is van de overheid van Curaçao maar kent ook minderheids-aandeelhouders en die blokkeerden eerder een onderzoek van de Algemene Rekenkamer van Curaçao (ARC). In een vergelijkbare situatie was een kabinet in Nederland reeds drie keer gevallen, op Curaçao ligt dat anders.
‘Ik heb de hulp nodig van de Statenleden van Curaçao’
Gezelligheid in de Hofstad dus. Van Raak zei tegen zijn collega’s dat integriteit onlosmakelijk verbonden is met het volgen van regels en het belang van parlementaire controle. Van Raak refererend aan de moord op Wiels, de oud-premier in het gevang en een schijnbaar vrijbuitende gokindustrie:  “Ik heb de hulp nodig van de Statenleden (parlement, BP) van Curaçao.”
Volgens de Curaçaose Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco is UTS een ‘NV op afstand van de overheid’. Tegen Van Raak: “Ik zou u graag willen zeggen dat we u kunnen helpen maar dat kan niet.”
VVD’er Andre Bosman zei dat er problemen in De West zijn met controle door pers en parlement. Bosman: “We weten niet precies wat er gebeurt. Daarmee word je als overheid heel kwetsbaar. Nederland heeft wel checks and balances.”’
‘De polderversie van Mexico’
Dat was tegen het zere been van Statenlid Glenn Sulvaran. In een warrig betoog stelde hij dat Nederland de kampioen is in de internationale drugshandel, ‘de polderversie van Mexico’ en tevens reciteerde hij enkele uitspraken  van voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende over de ‘VOC-mentaliteit’. Om te besluiten met een stevig:
“Als het snuifgedrag van de  Europeaan zou veranderen was er geen criminaliteit op de eilanden.”
‘Deze klassieke jij-bak is veelzeggend’
Van Raak toonde zich verheugd:
“Ik ben blij om twee redenen. Als er dingen niet deugen in het Koninkrijk moeten we elkaar daar inderdaad op aanspreken.” Maar:  “Deze klassieke jij-bak is veelzeggend. Het afschuiven van verantwoordelijkheid.” Volgens Van Raak sluit een deel van de Statenleden de ogen voor de misstanden op het eiland en ‘blijven ze liever in het donker zitten.’
“We moeten ons ermee bemoeien omdat sommige Statenleden het niet doen en wegkijken.”
Schoon schip maken?
Delegatieleider en senator Ruard  Ganzevoort (GroenLinks) benadrukte vervolgens het belang van ‘samen schoon schip maken’. Statenlid Elmer Wilsoe leek uiteindelijk  the voice of reason:
“Wij moeten de hand uitsteken en dit samen oplossen. Wij bij UTS en u bij KPMG in Nederland.”
Mooi gesproken. Tot ik ging googlen wie Wilsoe eigenlijk is. Wilsoe schreef als minister van Justitie onder de dus inmiddels veroordeelde Schotte een persoonlijke brief aan Hillary Clinton om 27 miljoen dollar aan bevroren tegoeden van Robbie dos Santos in de VS los te peuteren. Loterijkoning Dos Santos werd dit jaar veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en voor 35 miljoen euro geplukt.
source: The Online Post via Dutch Caribbean Legal Portal.
Sorry, I could not translate to English directly, a bit nauseous

1 reply »

  1. A TRUE TRAGEDY…SXM ON ROAD TO EXTINCTION….SELF DESTRUCT…AS ROBERRY MURDER ARE ON THE RISE WITH VISITORS IN DANGER….SOON CUBA WILL COME ALIVE WITH AMERICAN MONEY AND SXM WILL RETURN TO THE DAYS OF ONE DIRT RUNWAY…….SO DAMN SAD…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.