st. martin st. maarten sint maarten saint martin sxm st maarten news

Latest From the Netherlands English and Dutch translation/ Regering Sint Maarten valt om onenigheid wederopbouw na orkaan

Government of Sint Maarten falls due to disagreement reconstruction after hurricane

With the departure of two parliamentarians, Prime Minister Leona Marlin-Romeo had lost her majority.

The government fell on the Dutch part of Sint Maarten. With the resignation of two parliamentarians, Prime Minister Leona Marlin-Romeo’s cabinet has lost its majority. The island does not seem that it will be without a government for long. Opposition parties National Alliance and the United St. Maarten Party have already announced the formation of a new coalition. Supplemented with the two now independent parliamentarians, that coalition has nine of the fifteen seats in the parliament of Sint Maarten. The previous government had a narrow majority of only one seat.

The return of the National Alliance to the government is salient because it is the party of former Prime Minister William Marlin. In 2017, he strongly opposed the establishment of a so-called Integrity Chamber, a condition that the Netherlands had set for making € 550 million in emergency aid available after Hurricane Irma. In exceptional cases, in 2017 the Reich Ministerial Council had asked the governor of Sint Maarten to dismiss Marlin. Marlin eventually stepped down herself.

Met het vertrek van twee parlementariërs was premier Leona Marlin-Romeo haar meerderheid kwijt.

Regering Sint Maarten valt om onenigheid wederopbouw na orkaan
Op het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten is de regering gevallen. Met het opstappen van twee parlementariërs is het kabinet van premier Leona Marlin-Romeo zijn meerderheid kwijt. Het eiland lijkt niet lang zonder regering te zullen zitten. Oppositiepartijen National Alliance en de United St. Maarten Party hebben al de formatie van een nieuwe coalitie aangekondigd. Aangevuld met de twee nu onafhankelijke parlementariërs heeft die coalitie negen van de vijftien zetels in het parlement van Sint Maarten. De vorige regering had een krappe meerderheid van maar één zetel.

De terugkeer van de National Alliance in de regering is saillant, omdat dat de partij van oud-premier William Marlin is. Hij verzette zich in 2017 hevig tegen de oprichting van een zogenoemde Integriteitskamer, een voorwaarde die Nederland had gesteld voor het beschikbaar stellen van 550 miljoen euro aan noodhulp na de orkaan Irma. Bij hoge uitzondering had de Rijksministerraad in 2017 aan de gouverneur van Sint Maarten gevraagd om Marlin te ontslaan. Uiteindelijk stapte Marlin zelf op.

Scheidend parlementslid van de United Democrats Luc Mercelina noemt de in zijn ogen nog altijd gebrekkige wederopbouw van het eiland na orkaan Irma in 2017 als voornaamste reden voor zijn vertrek. Mercelina ziet een toename in armoede en vervuiling en spreekt van een politiek vacuüm op het eiland.
Mercelina’s collega Chanel Brownbill bekritiseert de onzekerheid die volgens hem op het eiland heerst. Gouverneur Eugen Holiday moet nog akkoord gaan met de nieuwe eilandregering.

Sint Maarten is sinds 2010 een zelfstandig land binnen het Nederlandse Koninkrijk dat voor een aantal zaken, zoals defensie, nog een beroep dient te doen op Nederland. Het kabinet-Marlin-Romeo is het negende in tien jaar dat valt op het eiland. Ook parlementsvoorzitter Sarah Wescott-Williams heeft zondag haar ontslag ingediend.

De Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) is op het moment op Sint Maarten en zal later op maandag reageren op de nieuwe situatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.