Coronavirus COVID 19

VACCINE ROLLOUT CONFUSION: St Maarten, Curacao, Aruba, Bonaire To Receive Pfizer Vaccine For Health Care Workers, AstraZeneca For Rest Of Population. Saba and Statia Get Moderna🤷‍♀️

Sprenger has visited the six islands together with the RIVM and everything now seems fine. “All islands have shown that they meet the RIVM preconditions. The vaccination program can therefore be started”, he says. The vaccines will arrive in Aruba and Bonaire on February 16, Curaçao on February 17, and St. Maarten, St. Eustatius and Saba on February 19, according to Sprenger.

Curaçao, Aruba, Sint Maarten and Bonaire will receive Pfizer vaccines for healthcare personnel in the first phase. The AstraZeneca vaccine is likely to be used for the rest of the population between the ages of 18 and 60. Saba and St. Eustatius receive a first delivery of the Moderna vaccine.

Undocumented migrants will also be included in the vaccination process on Curaçao. Dutch people who stay on the island for a longer period, such as retirees, investors or hibernators, are also eligible, according to Sprenger, “on the conditions that they are still on the island to receive the second injection”. The goal is to have all adults who want it vaccinated before the hurricane season, which starts in June.

The islands are largely dependent on tourism. The economy is therefore hit hard by the corona virus. Both Curaçao and Aruba and Sint Maarten, independent countries within the kingdom, receive hundreds of millions in government support in exchange for strict reforms.

The corona situation on the Caribbean islands now appears to be stable. Things did not go well on Curaçao and Bonaire around the holidays, but after strict measures the number of infections dropped sharply. https://nos.nl/artikel/2368508-caribische-eilanden-staan-te-trappelen-maar-levering-vaccins-complexe-operatie.html

Sprenger heeft samen met het RIVM een bezoek gebracht aan de zes eilanden en alles lijkt nu in orde. “Alle eilanden hebben aangetoond dat ze aan de randvoorwaarden van het RIVM voldoen. Er kan dus worden gestart met het vaccinatieprogramma”, zegt hij. De vaccins zullen volgens Sprenger 16 februari op Aruba en Bonaire aankomen, op Curaçao op 17 februari en op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba op 19 februari.

Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Bonaire krijgen in de eerste fase Pfizer-vaccins geleverd voor zorgpersoneel. Voor de rest van de bevolking tussen de 18 en 60 jaar wordt waarschijnlijk het AstraZeneca-vaccin ingezet. Saba en Sint Eustatius ontvangen een eerste levering met het Moderna-vaccin.

Op Curaçao zullen ook ongedocumenteerden worden meegenomen in het vaccinatieproces. Nederlanders die langere tijd op het eiland verblijven, zoals pensionado’s, investeerders of overwinteraars, komen volgens Sprenger ook in aanmerking, “op voorwaarden dat ze nog steeds op het eiland zijn om de tweede prik te ontvangen”. Het doel is om alle volwassenen die dat willen te hebben ingeënt voor het orkaanseizoen, dat in juni begint.

De eilanden zijn in grote mate afhankelijk van het toerisme. De economie wordt dan ook hard geraakt door het coronavirus. Zowel Curaçao als Aruba en Sint-Maarten, onafhankelijke landen binnen het koninkrijk, krijgen voor honderden miljoenen aan overheidssteun, in ruil voor strenge hervormingen.

De coronasituatie op de Caribische eilanden lijkt inmiddels stabiel. Rond de feestdagen ging het niet goed op Curaçao en Bonaire, maar na scherpe maatregelen daalde het aantal besmettingen fors. https://nos.nl/artikel/2368508-caribische-eilanden-staan-te-trappelen-maar-levering-vaccins-complexe-operatie.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.