Den Haag – Nederland is van plan de komende twee jaar twintig miljoen euro extra te steken in de bestrijding van de criminaliteit op Sint Maarten. Dat blijkt uit een geheime notitie waarvan een kopie in handen is van deze krant. Het ‘Voorstel aanpak ten aanzien van de rechtshandhaving op Sint Maarten 2015-2016’ is niet gedateerd, op blanco papier geprint en ook niet ondertekend, maar maakte deel uit van een dossier dat minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 16 januari aan de Rijksministerraad heeft voorgelegd. Het bewuste document is mede namens minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie opgesteld en behelst, aldus de inleidende tekst ‘een voorstel tot aanpak van de acute knelpunten rechtshandhaving Sint Maarten’. Uit niets blijkt dat de inhoud met de regering van Sint Maarten is afgestemd. Het voorstel op zijn merites beoordelend ligt het ook niet in de rede dat het kabinet Marcel Gumbs er ooit mee zal instemmen want als het aan Nederland ligt wordt minister Dennis Richardson van Justitie ten dele buitenspel gezet. Uit het document kan worden opgemaakt dat Nederland bovenop de huidige sterkte aan rechercheurs en marechaussees nog eens zo’n 50 tot 55 functionarissen in Philipsburg wil stationeren. Aan salaris, huisvesting, ICT, reiskosten en beveiliging worden de kosten van de operatie op 10 miljoen euro per jaar geraamd. De extra personele inzet betreft zowel opsporingsambtenaren ten behoeve van het Recherche Samenwerkingsteam (RST), een speciale officier van justitie voor onder andere financieel- economische criminaliteit plus staf, een rechter-commissaris en ‘ervaren strafrechters uit de Nederlandse rechterlijke macht die voor langere of kortere tijd aan het Gemeenschappelijk Hof verbonden kunnen worden’. De extra RST’ers – allen Nederlandse politiefunctionarissen onder wie specialisten – worden tewerkgesteld in een nog op te richten team dat onder leiding komt te staan van de procureur- generaal (PG). Deze legt voor de activiteiten van het team geen verantwoording af aan de minister van Justitie, maar aan het Justitieel Vierlandenoverleg (JVO) waarvan ook Curaçao en Aruba deel uitmaken.
RICHTEN OP GEORGANISEERDE CRIMINALITEIT
De opstellers van de notitie gaan ervan uit dat dit team twee grootschalige en langdurige opsporingsonderzoeken kan doen. Die zullen, zo verwachten zij, leiden tot ‘een groeiende stroom van omvangrijke en complexe strafzaken’. Het speciale opsporingsteam gaat het vizier richten op ‘georganiseerde criminaliteit die de samenleving van Sint Maarten ondermijnt door vermenging van onder- en bovenwereld, door ontwrichting van economische branches en het maatschappelijk- en financieel-economisch verkeer en door (bewuste of onbewuste) corrumpering van cruciale onderdelen van de rechtstaat’. Daar wordt nog de opmerking aan toegevoegd dat ‘gebleken is dat er voldoende informatie beschikbaar is om verschillende onderzoeken te starten’. Het is aan de PG om onderzoeksopdrachten aan het team te verstrekken. Dan pas zal ook definitief kunnen worden bepaald hoeveel politiemensen Nederland naar Sint Maarten uitzendt. Een opmerkelijk onderdeel van het voorstel betreft de vorming van een soort inlichtingendienst binnen het RST, in de notitie enigszins verhullend ‘informatieorganisatie’ genoemd.
,,De organisatie werkt nauw samen met verschillende nationale en internationale inlichtingendiensten.”
Tevens zal er sprake zijn van actieve informatie- uitwisseling met de Koninklijke Marechaussee en de kustwacht. Wat thans de status van het voorstel is, is onduidelijk. Omdat het deel uitmaakt van de beraadslagingen in de RMR rust er op de notitie geheimhouding. Het is ook niet bekend of Plasterk er tijdens zijn bezoek op 19 januari aan Sint Maarten met Gumbs over heeft gesproken. De premier heeft maandag een eigen Sint Maartens plan gepresenteerd om de strijd aan te binden met de misdaad, gestoeld op de aanbevelingen van de commissies Wit en Oosting.
Pingback: JOIN THE SXM BOBOL LIST TO GET ALL THE LATEST SXM POLITICAL AND GOVERNMENT MELEE! | SXMGOVERNMENT.COM