Ronald Van Raak

Ronald Van Raak

Ronald van Raak
Member of the House of Representatives of the Netherlands
Incumbent
Assumed office
November 30, 2006
Member of the Senate
In office
June 10, 2003 – November 28, 2006
Personal details
Born Antonius Adrianus Gerardus Maria van Raak
October 30, 1969 (age 46)
Hilvarenbeek, Netherlands
Nationality Dutch
Political party Socialist Party (Socialistische Partij – SP)
Relations Married
Residence Amsterdam, Netherlands
Alma mater Erasmus University Rotterdam (MA – Social history, MA – Philosophy)
University of Amsterdam (PhD – Humanities)
Occupation Politician, non-fiction writer, academic
Religion Roman Catholic [1]
Website (Dutch) Socialist Party website
Antonius Adrianus Gerardus Maria (Ronald) van Raak (born October 30, 1969 in Hilvarenbeek) is a Dutch politician, non-fiction writer and former academic. As a member of the Socialist Party (Socialistische Partij) he has been an MP since November 30, 2006. He focuses on matters of home affairs, Kingdom relations, the Dutch Royal House and general affairs. From 2003 to 2006 he was a Senator.

Van Raak is of a working-class background; his father was a truck driver. He grew up in his native village and attended secondary education in Tilburg. Afterwards he studied both social history and philosophy at Erasmus University Rotterdam and got promoted in humanities at the University of Amsterdam.
On April 1, 2000 he joined the Socialist Party and started to work at SP’s think tank. Three years later he became director.
In 2003 he was elected into the Dutch Senate and was a member from June 10 that year till November 28, 2006. In November 2006 he was elected into the Dutch House of Representatives. The same month he changed positions, instead of being director he became SP’s think tank chairman.
From 2001 to 2005 he also taught history at the University of Amsterdam.
Ronald van Raak werd op 30 oktober 1969 geboren in Hilvarenbeek (Noord-Brabant). Na de havo en vwo op het Tilburgse St. Odulphuslyceum studeerde hij vanaf 1989 geschiedenis en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens zijn studie was hij beheerder van het Nivon-jongerencentrum in Lage Vuursche. In 2000 promoveerde hij bij de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, op ‘In naam van het volmaakte. Conservatisme in Nederland’ (2001). Ronald van Raak werd in 2001 docent aan de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam.

ronald van raak

ronald van raak

Gaan we nog meer marktvrijheid introduceren, waardoor steeds meer mensen buiten de boot vallen? Of gaan we maatschappelijke solidariteit organiseren, om iedereen te laten deelnemen aan de samenleving? Dit is een ideologische keuze: is vrijheid de basis voor rijkdom, of is rijkdom een voorwaarde voor vrijheid? Ik weet in ieder geval dat vrijheid en armoede niet samengaan. (uit: ‘Op zoek naar vrijheid. Een filosoof in de politiek’ (2012)
In 2000 werd Ronald van Raak actief binnen de SP en ging hij werken voor het Wetenschappelijk Bureau, waar hij later directeur van zou worden. Hij schreef essays over filosofen in Nederland, onder meer in ‘Oud licht op nieuwe zaken’ (2003). Ook schreef hij boeken over het socialisme in Nederland: ‘Socialisme. What’s left'(2004), ‘Het rijke rooie leven'(2006) en ‘Socialisme. Mensen achter de idealen'(met Sjaak van der Velden, 2008). Met Jan Marijnissen scheef hij het boekje ‘Modern Socialisme’ (2008). In 2001 werd Van Raak lid van het Partijbestuur van de SP.

Je zegt dat je kosmopolitisch bent, maar ondertussen ben je bang voor mensen uit Diemen-Zuid. Zij die zo opgeven van hun eigen kosmopolitisme, koesteren vaak een abstracte solidariteit met mensen in Afrika of Afghanistan, maar hebben een angst voor mensen en hun opvattingen uit de achterstandswijk. (uit: ‘Op zoek naar vrijheid. Een filosoof in de politiek’ (2012)
In mei 2003 werd Ronald van Raak gekozen in de Eerste Kamerfractie van de SP. In november 2006 maakte Van Raak de overstap naar de Tweede Kamer, waar hij zich bezighoudt met Binnenlandse zaken, Antilliaanse zaken, Koningshuis en Algemene Zaken. Van Raak is getrouwd, en woont in Amsterdam.

http://www.sxmgovernment.com

A Remarkable Morning with Ronald Van Raak and Andre Bosman

Een opmerkelijke ochtend met Van Raak (SP)/Bosman (VVD) versus Curaçao

Parlementariërs van de andere landen van dit imperium waar de zon nooit ondergaat – Aruba, Curaçao en Sint Maarten – overleggen enkele dagen met hun collega’s uit de Eerste – en Tweede Kamer. Eén van de onderwerpen die woensdag op de agenda stond was ‘bestuurlijke integriteit’.
Moord, corruptie en de maffia
SP Kamerlid Ronald van Raak en zijn VVD-collega Andre Bosman zijn al enige tijd het steentje in de schoen van onder meer de (illegale) gokindustrie op met name Curaçao en Sint Maarten. Een deel van de politiek in De West is weinig ingenomen met de twee. De situatie op Curaçao is dan ook op zijn minst zorgelijk te noemen. Zo is daar de dood van Helmin Wiels, de veroordeling van oud-premier Gerrit Schotte en de invloed van maffiabaas Francesco Corallo.
Vorige week werd bekend dat meer dan 400 illegale goksites actief zijn vanaf Curaçao. Het Curaçaose telecombedrijf UTS faciliteert deze. En de boeken van UTS worden op zijn beurt weer gecontroleerd door accountantskantoor KPMG. Om het nog ingewikkelder te maken: UTS is van de overheid van Curaçao maar kent ook minderheids-aandeelhouders en die blokkeerden eerder een onderzoek van de Algemene Rekenkamer van Curaçao (ARC). In een vergelijkbare situatie was een kabinet in Nederland reeds drie keer gevallen, op Curaçao ligt dat anders.
‘Ik heb de hulp nodig van de Statenleden van Curaçao’
Gezelligheid in de Hofstad dus. Van Raak zei tegen zijn collega’s dat integriteit onlosmakelijk verbonden is met het volgen van regels en het belang van parlementaire controle. Van Raak refererend aan de moord op Wiels, de oud-premier in het gevang en een schijnbaar vrijbuitende gokindustrie:  “Ik heb de hulp nodig van de Statenleden (parlement, BP) van Curaçao.”
Volgens de Curaçaose Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco is UTS een ‘NV op afstand van de overheid’. Tegen Van Raak: “Ik zou u graag willen zeggen dat we u kunnen helpen maar dat kan niet.”
VVD’er Andre Bosman zei dat er problemen in De West zijn met controle door pers en parlement. Bosman: “We weten niet precies wat er gebeurt. Daarmee word je als overheid heel kwetsbaar. Nederland heeft wel checks and balances.”’
‘De polderversie van Mexico’
Dat was tegen het zere been van Statenlid Glenn Sulvaran. In een warrig betoog stelde hij dat Nederland de kampioen is in de internationale drugshandel, ‘de polderversie van Mexico’ en tevens reciteerde hij enkele uitspraken  van voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende over de ‘VOC-mentaliteit’. Om te besluiten met een stevig:
“Als het snuifgedrag van de  Europeaan zou veranderen was er geen criminaliteit op de eilanden.”
‘Deze klassieke jij-bak is veelzeggend’
Van Raak toonde zich verheugd:
“Ik ben blij om twee redenen. Als er dingen niet deugen in het Koninkrijk moeten we elkaar daar inderdaad op aanspreken.” Maar:  “Deze klassieke jij-bak is veelzeggend. Het afschuiven van verantwoordelijkheid.” Volgens Van Raak sluit een deel van de Statenleden de ogen voor de misstanden op het eiland en ‘blijven ze liever in het donker zitten.’
“We moeten ons ermee bemoeien omdat sommige Statenleden het niet doen en wegkijken.”
Schoon schip maken?
Delegatieleider en senator Ruard  Ganzevoort (GroenLinks) benadrukte vervolgens het belang van ‘samen schoon schip maken’. Statenlid Elmer Wilsoe leek uiteindelijk  the voice of reason:
“Wij moeten de hand uitsteken en dit samen oplossen. Wij bij UTS en u bij KPMG in Nederland.”
Mooi gesproken. Tot ik ging googlen wie Wilsoe eigenlijk is. Wilsoe schreef als minister van Justitie onder de dus inmiddels veroordeelde Schotte een persoonlijke brief aan Hillary Clinton om 27 miljoen dollar aan bevroren tegoeden van Robbie dos Santos in de VS los te peuteren. Loterijkoning Dos Santos werd dit jaar veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en voor 35 miljoen euro geplukt.
source: The Online Post via Dutch Caribbean Legal Portal.
Sorry, I could not translate to English directly, a bit nauseous